Maailma‎ > ‎

Muoti ja proppaus

Tässä hieman kuvauksia Erthairin eri maiden nykyisistä muotisuuntauksista. Näitä ei tarvitse noudattaa kirjaimellisesti, eikä näiden takia kannata ottaa stressiä proppaamisesta, mutta käyttäkää näitä toki tukena ja apuna proppien suunnittelussa. Tekstin lomaan olemme keränneet netistä hieman kuvia vaatetuksen ideointia siivittämään. Kuvien oikeudet kuuluvat kuvaajille. Jokainen kuva toimii linkkinä alkuperäiseen sijaintiinsa netissä. Lisäksi lopussa on linkki lyhyeen artikkeliin steampunk muodista. - GM Heini

Yleisiä ajatuksia proppaamisesta

Kyseessä on juhlapeli, eli vaikka emme vaadi historiallisesti tai maailman lorellisesti täsmällistä ja täydellistä proppaamista, odotamme kuitenkin tiettyä paneutumista siihen. Nyrkkisääntönä: kyseessä on juhlat, joten pukeudu siististi ja juhlavasti. Ei siis t-paitoja tai tennareita. Farkut sopivat vain hyvin harvalle hahmoista. Juhlaväestä miehille suurimmalle osalle perusasuksi sopii puku (tai suorat housut ja liivi/pikkutakki), palvelusväelle vaalea paita ja tummat suorat housut sekä liivi. Naisilla perussääntönä toimii pitkä runsashelmainen hame tai mekko, toki löytyy poikkeuksia joille lyhyt hame tai housut sopii paremmin. Jos olet epävarma sopiiko jokin tai haluat muuten jutella hahmosi proppaamisesta, kysy meiltä, vastaamme mielellämme! Mielikuvitusta saa käyttää. Ja jos hahmosi pukeutumisessa tulisi olla jotakin tiettyä tai erikoista, kerromme kyllä siitä sinulle.

Kun kyseessä on steampunk maailmaan sijoittuva peli, kaikenlaisia koristeita ja gadgetteja saa käyttää siinä määrin, kun koet hahmolle sopivan. Steampunk-henkiset korut ja koristeet, nahkavyöt, pussukat, suojalasit, rataskoristeet yms. ovat todella jees, mutta toki eivät useimpien juhla-asuissa välttämättömiä. Teräaseita proppaamme latekseilla. Ampuma-aseita voi propata millä tahansa tyyliin sopivilla lelupyssyillä tai airsoft aseilla, joissa ei ole lipasta. Suurin osa käsiaseista maailmassa on revolvereita, eikä sarjatuliaseita ole keksitty vielä. Musketit alkavat olla mennyttä aikaa, vaikka joku varmasti edelleen niitä käyttääkin. Kuparin, messingin ja pronssin sävyt tuovat lisää steampunk-henkeä verrattuna esim. kokonaan mustiin aseisiin.

https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/lady2.jpg  

Victora

Victoralaiset miehet pukeutuvat virallisissa ja juhlatilaisuuksissa yleensä tummaan pukuun. Kauluspaidat, liivit ja huivit, leveät kravatit sekä solmiot kuuluvat oleellisena osana useimpien pukuun. Miehet käyttävät myös yleisesti koruja ja koristeita puvuissaan: värikkäitä taskuliinoja, koristeellisia nappeja ja rintamerkkejä yms. Väreistä muotia ovat musta, valkoinen, luonnonvalkoinen, tumma harmaa, ruskean sävyt ja viininpunainen sekä metallin sävyt, etenkin kulta, pronssi ja messinki. Aatelismiehet kantavat usein osana juhlapukuaan koristeellista kevyttä miekkaa, yleensä kevyttä ratsuväen sapelia.

Victoralaisten naisten keskuudessa perinteisesti muotia ovat runsaat, maahan asti ulottuvat hameet ja mekot, joiden yläosa on korkeakauluksinen. Hihat voivat olla pitkät tai lyhyet. Korsetit ovat muotia kautta koko Erthairin, mutta korsettien lisäksi victoralaiset naiset käyttävät paljon liivejä, leveitä vöitä ja jakkumallisia takkeja. Metallisävyisiä ja -kuvioisia kankaita, turkista ja pitsejä käytetään pukujen koristeluun. Victorassa muotia ovat tummat sävyt: musta, ruskea, viininpunainen, violetti, tummansininen, tummanvihreä... Näiden lisäksi valkoista, luonnonvalkoista ja metallinsävyjä käytetään paljon. Camee-korut, ketjut ja kaikenlaiset metallikorut ovat muodissa. Victoralaiset naiset pitävät hiuksensa kiinni erilaisille nutturoille ja kampauksille aseteltuina, ja hatut sekä näyttävät hiuskoristeet kuuluvat juhlamuotiin.

Nyt viime vuosina nuorten ylhäisönaisten keskuudessa on levinnyt muoti, joka on kohahduttanut perinteikkäämpiä sukujen jäseniä. Nuoret naiset pukeutuvat yhä useammin lyhyisiin, polvipituisiin tai edestä ylös nostettuihin hameisiin, ja joskus jopa housuihin. Avokauluksiset hameet ja paidat ovat levittäytymässä Hanseburgin suunnalta myös Victoran juhlamuotiin.

  https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/gentleman1.jpg  https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/gentleman3.jpg  https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/gentleman2.jpg

https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/lady1.jpg  https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/lady4.JPG    


Hanseburg

Hanseburgilainen pukeutumistyyli on kevyempää ja värikkäämpää kuin tyypillinen victoralainen. Hanseburgilaiset miehet pukeutuvat juhliin joko modernimpaan miesten pukuun, tai perinteisemmin polvipituisiin housuihin, pitkiin sukkiin tai saappaisiin ja juhlatakkiin. Pitsit, röyhelöt ja kevyemmät juhlavat kankaat ovat osa niin miesten kuin naisten muotia Hanseburgissa. Hanseburgilaiset naiset pukeutuvat useimmiten avokauluksisiin mekkoihin tai paitoihin, ja vaikka perinteisesti hameet ovat olleet pitkiä ja runsaita myös Hanseburgissa nuorten naisten keskuuteen on alkanut levittäytyä tapa pukeutua lyhyisiin polvipituisiin hameisiin. Hanseburgilainen pukeutuminen on vaaleampaa ja värikkäämpää kuin victoralainen, ja muotiväreihin kuuluvatkin pääsukujen kirkkaan sinisen, vihreän ja punaisen lisäksi pastellisävyt, vaaleat ruskeat, keltainen ja oranssi. Metallisävyt ovat tuoretta muotia myös Hanseburgissa.

      

      

Wulffgart

Wulffgartilainen pukeutuminen on militaristista ja vähäeleistä verrattuna Victoraan ja Hanseburgiin. Wulffgartilaiset miehet käyttävät virallista armeijan sarkakankaista juhlapukua paremmissa tilaisuuksissa. Väreinä sekä miesten että naisten pukeutumisessa muotia ovat harmaa, musta, valkoinen, ruskean sävyt, khakin vihreä ja punainen. Naiset pukeutuvat juhliin joko pitkiin iltapukumallisiin juhlapukuihin tai miesten tavoin armeijan viralliseen juhlapukuun joko polvipituisella hameella tai miesten tyyliin housuilla. Housujen käyttö naisten keskuudessa on Wulffgartissa yleistä etenkin työssä ja siellä sitä ei erityisemmin kummastella.

  https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/militant1.jpg  https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/militant2.jpg  
    


Kheiman

Kheimanissa muotia ovat ohuet ja kevyet, vaaleista luonnonkankaista tehdyt vaatteet. Yleisimpinä materiaaleina käytetään luonnonvalkoista tai vaaleilla sävyillä värjättyä puuvilla- tai pellavakangasta. Nykyisin myös silkki on yleistynyt, koska sitä kuljetetaan Crimsonista Kheimaniin. Korsetit ja leveät vyöt ovat muotia sekä miesten että naisten keskuudessa. Sekä naiset että miehet käyttävät perinteisesti pitkiä kaapumaisia tunikoita tai polveen ylttyviä puolihameita. Nykyisin etenkin muissa maissa kulkevat kheimanilaiset miehet ovat alkaneet käyttää pohjoisempaan tyyliin miesten pukua, tosin yleensä vaaleasävyistä. Kheimanilaisilla on usein koristeellisia tatuointeja ympäri kehoaan. Vaaleasävyisiä vaatteita koristavat usein värikkäät huivit ja vyöt, metalliset korut ja nahkaiset nauhat ja yksityiskohdat.

      

Free Islands

Free Islandsissa tyylejä on yhtä paljon kun erilaisia ihmisiäkin. Joitakin perussuuntauksia voi toki silti Free Islandsin muodin suhteen nähdä. Entisillä Victoran alueen saarilla (O’Hare Isle, MacCuitchbert Isle, Northern Island, Shepp Island, Stormhorizon, Seahaven, Sweet Gold Island) tyyli on hyvin samanlainen mutta rennompi kuin Victorassa. Kauluspaita, henkselit, suorat housut ja liivi ovat tyypillinen miesten pukeutumistyyli, johon hienompiin tilaisuuksiin usein liitetään pikkutakki, solmio ja koruja. Naisilla polvipituiset hameet ovat olleet muodissa jo kymmenisen vuotta, ja Free Islandsilta tämä muoti juurikin on lähtenyt liikkeelle. Free Islandsilla ei ole mitenkään tavatonta myöskään, että naiset käyttävät housuja. Eteläisemmillä aiemmin Kheimaniin kuuluneilla saarilla (Shetyw, Tranquil Reefs, Ogui Wedo, Pelethok) muoti on eksoottisempaa. Eteläisten saarten väki on tottunut lämpimään ilmastoon, ja pukeutuminen on usein kevyttä. Kheimanista poiketen saarilla käytetään usein hyvin värikkäitä ja kirkkaita vaatteita. Erilaiset kietaisuhameet, lannevaatteet ja värikkäät huivit metallikoristeluineen ovat yleisiä. Ihmiset koristavat itseään erilaisilla tatuoinneilla ja lävistyksillä monimutkaisten luonnonmateriaaleista, korukivistä ja metalleista tehtyjen korujen lisäksi. Hiusmuotia ovat rastat ja erilaiset letitykset.Palvelusväki

Victoralaisen palvelusväen pukeutuminen on useimmissa paikoissa hyvin perinteistä. Ensisijaisesti palvelusväen vaatteet ovat tummia, pääasiallisina väreinä musta, tumman harmaa, tumman ruskea ja tumman sininen. Valkoiset ja luonnonvalkoiset paidat, esiliinat ja yksityiskohdat ovat yleisiä. Useimmiten naispuolinen palvelusväki käyttää pitkiä hameita, mutta jotkut nuoret palvelijattaret ovat ottaneet käyttöön uuden muodin mukaan polvipituisia hameita. Monet isännät ja emännät kokevat yhä tämän saavan heidät näyttämään kevytkenkäisiltä. Victoralaiset hovimestarit pukeutuvat siistiin tummaan pukuun.

Palvelusväen pukeutumisessa asun pääväri on tumma: musta, tummanharmaa, tummanruskea tai tummansininen, valkoisin tai luonnonvalkoisin asustein ja yksityiskohdin. Kirkkaita värejä voi olla pieninä yksityiskohtina (hihansuissa, kauluksessa, koruissa) hillittyjä määriä.

Naispuolisilla tarjoilijoilla ja keittiöväellä asun perusidea on tumma mekko, tumma paita ja hame tai vaalea paita, tumma liivi ja tumma hame, jonka päälle mielellään vaalea esiliina. Esim kauluspaita, pitkä hame ja esiliina toimii hyvin. Pohja-ajatuksena oli viktoriaanistyylinen palvelusväen pukeutuminen, eli jos saat käsiisi siihen tyyliin sopivat tarjoilijan varusteet, niin hieno juttu, mutta mielikuvitusta saa käyttää. Victorassa perinteisesti naiset ovat käyttäneet pitkiä hameita, joten pitkähelmainen hame tai mekko on ensisijainen valinta, mutta nuoret ja rohkeat naiset käyttävät yhä useammin polvimittaisia hameita ja mekkoja, joten sellainenkin toimii. Ihan minihameet (selvästi polven yläpuolelle) tai housut ovat naisilla tarjoilijoina ja keittiössä kuitenkin sopimattomat, koska kyseessä on hienostuneet juhlat. Korsetteja saa käyttää ja sopivatkin tyyliin hyvin, niin kauan kunhan sopivat asuun eivätkä ole liian kirkkaita ja koristeellisia. Kengiksi sopivat melkein mitkä tahansa siistit tummat avokkaat tai nilkkurit.

Miehille asustukseksi sopii vaalea/valkoinen kauluspaita (tai vastaava) ja sen päälle tumma tai vaalea liivi ja/tai tumma puvuntakki sekä tummat suorat housut. Liivin ja housujen tai takin ja housujen ei tarvitse olla samaa väriä, kunhan ovat tummat. Kauluspaidan kanssa sopii rusetti tai kravatti, jälkimmäinen pujotettuna liivin tai puvuntakin alle (tai vähintäänkin tukevasti solmioneulalla kiinnitettynä). Halutessaan myös miespuolisen palveluväen pukeutumiseen voi ottaa viktoriaanistyylistä meininkiä. Kengiksi siistit tummat miestenkengät, jotkin sellaiset joita voisit ajatella käyttäväsi puvun kanssa.

Naisilla ja pitkähiuksisilla miehillä tulee keittiössä olla hiukset kiinni ja mielellään jotenkin ylhäälle kiinnitettynä (nuttura, letti joka ei pääse valahtamaan olkapäälle tms). Lisäksi voi olla vaalea hattu, myssy tai huivi hiusten suojana. Yleisesti ottaen keittiöväellä hiusten tulisi olla siististi laitettu, eikä mitään kovin krumeluureja hiuskoruja tai hattuja kannata laittaa.

         

https://sites.google.com/site/steamjazzlarp/maailma/muoti/servants1.JPG    

Augmentit

SteamJazzin maailmassa augmentteja on hyvin monenlaisia, ja monia asioita voi augmentoida. Todennäköisesti larpin kannalta oleellisia augmentteja ovat raaja-augmentit ja silmä- sekä kuuloaugmentit, koska esim. erilaiset sisäelinaugmentit eivät ole kovin näkyviä eivätkä Jazzin maailmassa yleensä sen enempää runtelua kestäviä kuin normaalitkaan sisäelimet.

Raaja-augmentteja on kahta tyyppiä, vanhempaa, halvempaa, kestävämpää mutta selvästi vähemmän hienostunutta ja "bulkympaa" mallia ja uudempaa, hienostuneempaa, helpommin peitettävää ja usein herkemmin hajoavaa mallia. Uudet mallit voi peittää ihoa muistuttavalla kumikerroksella ("humanlike skin" nimikkeellä kulkenut meidän pöytäpelissä), jonka tunnistaa oikeastaan vasta jos sitä pääsee koskemaan ja ulkonäkö muistuttaa todellakin normaalia ihoa. Raaja-augmentteja on sekä koko raajan mittaisia (esim koko käsivarsi olkapäästä lähtien) tai vain puolen raajan mittaisia (esim kyynärvarsi + käsi).

Augmentteihin voi kiinnittää erilaisia gadgetteja/aseita yms, jotka tietysti voivat näyttää vaikka kuinka cooleilta jos niitä jaksaa propata. Lisäksi augmenteissa voi olla salalokeroita, joka mahdollistaa käytännössä asioiden säilyttämisen täysin muiden ulottumattomissa. Augmentin koosta hieman riippuu, minkä verran juttuja niihin saa kiinni, ja minkäkokoisia salalokeroita niihin saa jemmattua (vertaa esim. kyynärvarsi+käsi kokoista augmenttia, johon mahtuu vain jokin yksittäinen pikkuinen juttu välttämättömien osien lisäksi, koko jalan augmenttiin, johon saakin jo tukevan kokoisen aseenkin jemmaan). Augmentteihin on myös mahdollista saada parempi voimansiirto, jolloin raajan voimaa voi nostaa tavallisen ihmisen raajan voimaa suuremmaksi, tämäkin toki tekee raaja-augmentista näkyvämmän ja massiivisemman.

Proppaamisen kannalta vanhempi tyyppi olisi runsaasti metallia (tai metallisen näköistä)/kovetettua nahkaa/muuta raskasta sisältävää, selvästi kokonaisuutena normaalia raajaa isompi ja vaikea peittää edes vaatteilla. Eli vanhempaa tyyppiä oleva augmentti olisi propattavissa jonkinlaisella steampunk-haarniskaa muistuttavalla ratkaisulla johonkin raajaan. Tämäntyyppisen augmentin proppaamiseen sopivat myös esim. lätkä tms. suojien tai muiden vastaavien pohjalle rakennetut robustimmat propit.

Uudempi tyyppi olisi propattavissa moneen tapaan. Jos raajassa ei pahemmin ole haarniskaa, niin helpoin ja yksinkertaisin (sekä halvin ;) ) tapa on vain peittää koko raaja vaatetuksella, ja esim. pitää aina hanskaa siinä kädessä (jos kyseessä on käsi). Tämäntyyppinen jalka-augmentti ei siis todennäköisesti edes kiinnittäisi kenenkään huomioita. Muita vaihtoehtoja kevyesti haarniskoidun augmentin proppaamiseen on sopivaan tyyliin koristeltu hanska+bracer/hiha / saapas+lahje tai ihomaalaus kyseiseen raajaan, jos augmentti on näkyvänä. Jos kyseessä on uudemman tyypin raaja-augmentti, jossa on raskas haarniskointi tai paljon liitettyjä aseita/gadgettejä tai muita lisäominaisuuksia (esim. voiman boostaus), niin sitten todennäköisemmin näyttäisi raskaammalta, ja alkaa mennä enemmän tuonne metalliselta näyttävään osastoon, ja esim paksua nahkaa oleva hanska+bracer / saapas+polvi- ja reisisuoja metalliniittauksin/koristeluin toimisi. Lätkäsuojat tms. alkavat silti olla jo hieman liian raskaita/hienostumattomia uudemman tyypin augmenttien proppaamiseen.

Silmäaugmentin voi toteuttaa monella tapaa. Vanhat augmentit ovat näissäkin selvästi raskaampia ja näkyvämpiä kuin uudet, hienostuneemmat. Silmäaugmentti usein vain korvaa esim. tapaturmaisesti tai taistelussa menetetyn silmän, mutta joissakin niistä voi olla erilaisia ominaisuuksia (kiikari, yönäkö tms…). Yleensä toimii sääntö, että mitä enemmän ominaisuuksia, sitä näkyvämpi augmentti. Vanhaa tai gadgettejä sisältävää silmäaugmenttia voisi propata esim monogogglella. Uutta, hienostunutta silmäaugmenttia proppaamaan riittää esim. piilolinssi ja/tai meikki ja se voi olla lähes täysin huomaamaton. Kuulo/korva-augmentti voi olla hahmolla, joka on menettänyt korvansa taikka esimerkiksi huonokuuloisella hahmolla ikäänkuin kuulolaitteen virkaa hoitamassa. Kuulo-augmenttia voi propata maskeeraamalla/meikkaamalla tai esim. modifioidulla korvakuulokkeella.

Koko käden raskas/raskaasti panssaroitu tai varustettu augmentti:

  

Kyynärvarren panssaroitu augmentti:

   

Ihomaalauksena toteutettu augmentti:

    

Raskas silmäaugmentti:

       

Hienostunut, kevyt silmäaugmentti:

  

Korva/kuuloaugmentti:

    

Ja sitten vähän fiilistelyä siitä, miltä esim. kasvovamma augmentilla korjattuna voisi näyttää:
Ja luvattu linkki artikkeliin steampunkin pukeutumisesta: http://www.gdfalksen.com/post/40290255888